HuisSite overzichtContact
Accès adhèrent
NederlandsDanskDeutschEnglish
 
Belgique/Français België/Nederlands
Wie zijn wij?
 - Frankrijk: bakermat van Vins de Pays
 - Wat is Vins de Pays?
 - Het etiket
Tour van Frankrijk van Vins de Pays
 - De Vins de Pays kaart
 - De Vins de Pays per regio
 
   
    
 - De Vins de Pays van 1 druivensoort
 - De Vins de Pays Primeurs
Spijs en wijn
 - Wijn-spijs combinaties
 - Persoverzicht
 - Recepten
Druivensoorten
 - Rood/ros
 - Wit
Verbaas uw vrienden
 - Test uw kennis
 - Wijnpraat
Links

 

 
 Tour van Frankrijk van Vins de Pays

De Vins de Pays van 1 druivensoort


Deze wijnen worden geproduceerd op basis van één enkele "cépage" (wijnstok- of druivensoort) of op basis van een assemblage van twee variëteiten die dan beide op het etiket van de fles vermeld staan. Wanneer slechts één enkele druivensoort wordt vermeld, is deze in Frankrijk altijd voor 100% aanwezig, hoewel de Europese regelgeving genoegen neemt met een verhouding van 85%.

Wereldwijd worden duizenden variëteiten van wijnstokken verbouwd. Alle variëteiten die geschikt zijn voor vinificatie (wijnbereiding), behoren tot de familie van de "Vitis Vinifera". De verschillende wijnstoksoorten brengen verschillende druiven voort en leiden dus ook tot verschillende wijnen.

Bepaalde druivenvariëteiten zijn zeer rijk aan primaire aroma's (rechtstreeks verbonden met de druivenvariëteit). Dergelijke variëteiten worden gevinificeerd op een manier die hun aromatisch potentieel in stand houdt. Andere soorten kunnen interessante secundaire aroma's opleveren die tijdens de vinificatie tot ontwikkeling komen.

De vinificatie probeert het "verborgen" aromatisch potentieel van de druiven aan het licht te brengen in de vorm van "aroma-voorlopers". Sommige hiervan hebben het vermogen om zich tijdens de rijping van de wijn geleidelijk aan gunstig te ontwikkelen. Zij geven die wijn dan een zeer interessant boeket.

De productie van Vins de Pays de Cépage is al enige tijd aan een opmars bezig en is nu al goed voor bijna 40% van het totale goedgekeurde volume streekwijnen. De belangrijkste "dénominations" zijn de twee regionale benamingen Vin de Pays d’Oc en Vin de Pays du Jardin de la France. Ook verscheidene departementale en lokale benamingen produceren cépage-streekwijnen.

De productiegebieden van de Vins de Pays vormen een enorme diversiteit van "terroirs", d.w.z. streken met hun typische bodems, reliëf, begroeiing en microklimaten… En die diversiteit is terug te vinden in de aromatische expressie en de karakteristieke smaken van de verschillende Vins de Pays de Cépage die in de verschillende Franse productieregio's tot stand komen.

U staat dus voor een ontdekkingstocht die u veel plezier zal opleveren…
Bezoek onze wijnkaart Vins de Pays