HomeSite overzichtContact
Accès adhèrent
NederlandsDanskDeutschEnglish
 
Belgique/Français België/Nederlands
Wie zijn wij?
 - Frankrijk: land van Vins de Pays
 - Wat zijn Vins de Pays ?
 - Het etiket
Tour de France van Vins de Pays
 - De Vins de Pays kaart
 - De Vins de Pays per regio
 
   
    
 - De Vins de Pays van één druivensoort
 - De Vins de Pays Primeurs
Wijn en spijs
 - Wijn-spijs combinaties
 - Persoverzicht
 - Recepten
Druivensoorten
 - Voor rood/rosé
 - Voor wit
Verbaas uw vrienden
 - Test uw wijnkennis
 - Praten over wijn
Links

 

 
 Tour de France van Vins de Pays

De Vins de Pays van één druivensoort


Deze wijnen worden geproduceerd op basis van één enkele "cépage" (wijnstok- of druivensoort) of op basis van een assemblage van twee variëteiten die dan beide op het etiket van de fles vermeld staan. Wanneer slechts één enkele druivensoort wordt vermeld, is deze in Frankrijk altijd voor 100% aanwezig, hoewel de Europese regelgeving genoegen neemt met een gehalte van 85%.

Wereldwijd worden duizenden variëteiten van wijnstokken verbouwd. Alle variëteiten die geschikt zijn voor vinificatie (wijnbereiding), behoren tot de familie van de "Vitis Vinifera". De verschillende wijnstoksoorten brengen verschillende druiven voort en leiden dus ook tot verschillende wijnen.

Bepaalde druivenvariëteiten zijn zeer rijk aan primaire aroma's (rechtstreeks verbonden met de druivenvariëteit). Dergelijke variëteiten worden gevinificeerd op een manier die hun aromatisch potentieel in stand houdt. Andere soorten kunnen interessante secundaire aroma's opleveren die tijdens de vinificatie tot ontwikkeling komen.

De vinificatie probeert het "verborgen" aromatisch potentieel van de druiven aan het licht te brengen in de vorm van "aroma-voorlopers". Sommige hiervan hebben het vermogen om zich tijdens de rijping van de wijn geleidelijk aan gunstig te ontwikkelen. Zij geven die wijn dan een zeer interessant boeket.

De productie van Vins de Pays de Cépage is al enige tijd aan een opmars bezig en is nu al goed voor bijna 40% van het totale goedgekeurde volume streekwijnen. De belangrijkste "dénominations" zijn de twee regionale benamingen Vin de Pays d’Oc en Vin de Pays du Jardin de la France. Ook verscheidene departementale en lokale benamingen produceren cépage-streekwijnen.

De productiegebieden van de Vins de Pays vormen een enorme diversiteit van "terroirs", d.w.z. streken met hun typische bodems, reliëf, begroeiing en microklimaten… En die diversiteit is terug te vinden in de aromatische expressie en de karakteristieke smaken van de verschillende Vins de Pays de Cépage die in de diverse Franse productieregio's tot stand komen.

U staat dus voor een ontdekkingstocht die u veel plezier zal opleveren…
Bezoek onze wijnkaart Vins de Pays